След стрелбата по премиера Роберт Фицо Словакия е била избутана на

...
След стрелбата по премиера Роберт Фицо Словакия е била избутана на
Коментари Харесай

След стрелбата по Роберт Фицо: Министър предупреждава, че Словакия е на ръба на гражданска война

След стрелбата по премиера Роберт Фицо Словакия е била избутана  " на ръба на революция " , предизвести вътрешният министър на страната, откакто министър-председателят беше атакуван от " уединен вълк " в офанзива, която заплашва да провокира вълнения в страната.

Министърът на вътрешните работи Матуш Сутай Есток насочи предизвестието, откакто 59-годишният Фицо беше прострелян няколко пъти от упор - вследствие на което той е в сериозно положение - до момента в който поздравяваше последователи пред държавните офиси североизточно от столицата Братислава през вчерашния ден.

Късно нощес министър председателят беше откаран в болница с хеликоптер, с цел да претърпи животоспасяваща интервенция, и в този момент се твърди, че положението му е " съществено, само че устойчиво ". 

Словашките политици насочиха обезверени апели за успокоение в отговор на стрелбата, която идва в миг на дълбока политическа поляризация и заплашва да потопи централноевропейската страна в безпорядък.

" Заподозреният, 71-годишен публицист с име Юрай Цинтула, е задържан и упрекнат в опит за ликвидиране - закононарушение, за което се планува наказване от 25 години до пожизнен затвор, в случай че бъде приет за отговорен " , оповестява словашката преса. 

Съпругата на Цинтула е сложена под протекция от боязън, че разярените поддръжници на Фицо ще потърсят отмъщение. На видеото се вижда по какъв начин маскиран служител на реда я извежда от жилището ѝ, а лицето ѝ е покрито със списание.

Тази заран Есток дефинира стрелеца като " уединен вълк " с " ясна политическа мотивация " , само че не посочи каква е била тя и съобщи, че нападателят " не принадлежи към никакви политически групи ".

Експертът по сигурността в Централна Европа и старши учител по разузнаване в Кралския лицей в Лондон доктор Даниела Рихтерова съобщи пред MailOnline, че стрелбата против Фицо е последният случай на фона на невижданите равнища на експанзия против политици и медии през последните години. 

" Собствената партия на Фицо, SMER, направи незабравим завой към антизападна, ксенофобска и конфронтационна политика преди парламентарните избори през 2023 година " , сподели тя. 

" Склонността му към омразна изразителност против политическите съперници може би беше демонстрирана най-ясно на протест на SMER през 2022 година, на който той назова настоящия президент Зузана Чапутова " продажница, злодейка и ку*ва " и съобщи, че тя би трябвало да бъде " свалена " , сподели още Рихтерова.

Рихтерова добави, че покушението против Фицо е било наказано от множеството водещи политически фигури и опозиционни партии в Словакия.

Но тя означи също, че съдружният сътрудник на Фицо, водачът на партията SNS Андрей Данко, е декларирал: " За SNS това е началото на политическа война " и е добавил: " Искам да кажа на опозицията да замълчи, да почита резултатите от изборите ".

Тя съобщи, че стрелбата е разкрила възходящите политически разломи в Словакия и сподели, че политическият хайлайф би трябвало да работи интензивно, с цел да предотврати рецесията.  

Късно нощес министърът на вътрешните работи Есток съобщи, че първичното следствие е открило " ясна политическа мотивация " за нападението против Фицо, до момента в който той е участвал на държавно съвещание в някогашен въгледобивен град.

Министърът не посочи какъв е бил претекстът. 

Фицо от дълго време е разединяваща фигура в Словакия и отвън нея, а завръщането му на власт предходната година с проруски и антиамерикански послания докара до още по-големи опасения измежду сътрудниците му от Европейския съюз, че той ще изостави прозападния курс на страната си.

Покушението против Фицо се случва в миг, когато хиляди стачкуващи неведнъж се събират в столицата и в цялата страна, с цел да стачкуват против неговата политика. 

То се случва и директно преди изборите за Европейски парламент през юни.

Отиващият си президент Зузана Чапутова, политическа съперница на Фицо, съобщи в четвъртък, че ръководителите на политическите партии в страната ще се срещнат, с цел да реализиран успокоение и да " откажат насилието " .

" Искаме да призовем всички да бъдат виновни " , сподели Капутова на конференция в столицата Братислава.

Чапутова приказва дружно с Петер Пелегрини, съдружник на Фицо, някогашен министър председател на Словакия. Съвместното им обръщение беше жест към понижаване на разпаленото политическо напрежение, обхванало страната през последните месеци, и апел към словаците да не се поддават на политическото разделяне.

" Този опит за ликвидиране заслужава взаимно и недвусмислено наказание. Призовавам всички партии в Словакия да пресечен или най-малко доста да понижат акцията си за изборите за Европейски парламент, тъй като акцията естествено е обвързвана с борба, а борбата е последното нещо, от което Словакия се нуждае сега ",  каза Пелегрини.

Правителството на Фицо, определено през септември предходната година, спря доставките на оръжие за Украйна и възнамерява да промени наказателния кодекс, с цел да отстрани специфичния прокурор за битка с корупцията и да поеме контрола върху публичните медии. 

Критиците му се притесняват, че той ще поведе Словакия - страна с 5,4 млн. души население, която е член на НАТО - по още по-автократичен път.

Зузана Елиасова, жителка на столицата Братислава, съобщи, че нападението против Фицо е " потрес " за нацията и посягане против демокрацията в миг, когато политическото напрежение към този момент е високо.

" Вярвам, че доста хора или даже цялото общество ще се вгледат в съвестта си, тъй като поляризацията тук е голяма измежду всички разнообразни елементи на обществото ",  сподели тя.

Според шефа на болничното заведение " Ф.Д. Рузвелт " в Банска Бистрица Мириам Лапуникова лекарите са направили петчасова интервенция на Фицо, за който в началото е било обявено, че е в животозастрашаващо положение. 

Той се лекува в интензивно поделение.

Пет изстрела са били създадени пред културен център в град Хандлова, на близо 140 км североизточно от столицата, оповестиха държавни чиновници.

Съветът за сигурност на Словакия трябваше да се събере в столицата Братислава в четвъртък, с цел да разиска обстановката, оповестиха от държавната работа и прибавиха, че ще последва съвещание на държавното управление.

Фико се върна на власт в Словакия предходната година, като преди този момент два пъти беше министър-председател. 

Той и неговата партия SMER най-често са определяни като ляво-популистки, въпреки че е сравняван и с политици от десницата като националистическия министър председател на прилежаща Унгария Виктор Орбан.

Завръщането на Фицо провокира безпокойствие измежду критиците му, че той и партията му, която от дълго време е опетнена от кавги, ще отклонят Словакия от западния мейнстрийм. 

Той даде обещание твърда позиция по отношение на миграцията и неправителствените организации и организира акция против правата на ЛГБТ+.

Въпреки несъгласията към водачеството на Фицо, нападението беше наказано както от неговите съдружници, по този начин и от съперниците му. 

В сряда съветският президент Владимир Путин изпрати обръщение до президента Чапутова, в което изрази поддръжката си и пожела на министър-председателя бързо и цялостно възобновяване .

" Това грубо закононарушение не може да бъде целесъобразно. Познавам Роберт Фицо като самоуверен и волеви човек. Искрено се надявам, че тези персонални качества ще му оказват помощ да преодолее тази тежка обстановка " , се споделя в известието, публикувано от Кремъл.

Украинският президент Володимир Зеленски също осъди насилието против държавния началник на прилежащата страна.

" Трябва да се положат всички старания, с цел да се подсигурява, че насилието няма да се трансформира в норма в нито една страна, форма или сфера ", сподели той.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР